Waltham Forest Town Hall Campus Walthamstow, London

Waltham Forest Town Hall Campus Walthamstow, London

An existing listed ensemble of public buildings is enhanced by adding a new Civic Building, creating a trio of frontages onto a major new square in Walthamstow.

2017
Client: London Borough of Waltham Forest
Project Status: In progress

The distinctive parkland setting of the Town Hall Campus is its most defining characteristic, alongside the Heritage qualities of the site. Our proposals work with masterplan principles to make the campus more open, inclusive and accessible, whilst providing consolidated and collaborative workspace for council staff from across the borough and helping to increase the potential for different uses and events within a new neighbourhood.

The interior of the existing Grade II listed Town Hall will be strategically opened-up to create open-plan dual-aspect spaces that could serve both as council offices and co-working areas. The sensitive refurbishment will also enhance existing timber-lined committee rooms and the semi-octagonal Council Chamber on the building’s first floor for democratic and ceremonial functions.

The new Civic Building replaces our recently-converted Magistrates project to deliver more efficient and flexible purpose-built council workspace, completing the symmetry of the original 1940s campus masterplan with main entrance frontage onto the central square. The publicly-accessible ground floor contains a café and further co-working areas, able to spill out onto south-facing campus landscaping.

Related projects

The Magistrates

Links

Architects Journal

Gort Scott
55 Leroy Street
London SE1 4SN
map

T +44 (0)20 7254 6294
info@gortscott.com

Please submit your CV and samples of your work to joinus@gortscott.com

close window x