Central Parade (Phase 2)

Mixed-use scheme that plays a key role in Waltham Forest’s ambitious town centre regeneration strategy

Located on a prominent town centre site, and adjacent to Grade II listed Central Parade, this new mixed-use scheme plays a key role in LB Waltham Forest’s ambitious town centre regeneration strategy.

In 2016, we renovated the original Central Parade building to provide co-working, retail, café and creative studio spaces, boosting economic regeneration on the high street. Building on this success of the multi award-winning commercial hub, this next phase seeks to activate the rear service yard site and will provide 19 new mixed-tenure dwellings with ground floor commercial space around an active mews courtyard.

The original Central Parade building is known for its distinctive ‘Festival of Britain’ style architecture, which is reflected in the new scheme through our approach to massing, detailing and a material palette of brick, pigmented concrete and metal. Repetitive arched forms to the upper storey invokes the distinctive canopy and clock tower of the existing Central Parade, further enriching the site’s unique identity.

In its current arrangement, the backlands site encourages anti-social behaviour with little active frontage or overlooking. In the proposed scheme, ground floor commercial space will introduce passive surveillance and an active ‘mews’ courtyard between the new and existing commercial spaces will add to the active mews spaces off the High Street. The site will be a key node in the network of vibrant regeneration sites across the town centre, including the High Street, outdoor markets, the listed EMD cinema and the creative community at Hatherley Mews. Our ongoing work with LB Waltham Forest builds on our ongoing High Streets Research with the GLA, which calls for innovative strategies to secure long-term town centre sustainability.

Further information

Data

Location
London
Project type
Homes and mixed-use, Heritage and adaptation
Budget
£5.5m
Status
Planning Consented
Floor area
1757m2

Credits

Client
London Borough of Waltham Forest
Gort Scott Team
Fiona Scott, Pamela Snow, Fraser Leach-Smith
Collaborators
PBA (Stantec)(structural engineer), PBA (Stantec)(building service engineers), JCLA (landscape architect), Oxbury (QS), AZ Urban Studio (planning consultant), Delva Patman Redler (daylight and sunlight), Lawrence Webster Forrest (fire consultant)

Related Projects

Central Parade (Phase 1)

View of the bakery and café with shop fronts in the distance.

High Streets Adaptive Strategies

Cover of the Mayor of London's guidance publication "High Streets & Town Centres – Adaptive Strategies".

Gainsford Road

Looking up at the building frontage from the footway.

Waxwell Lane

Waxwell Lane - Mews View (square)