Harrow New Civic Centre

An inclusive civic quarter for Harrow Council

Harrow Civic Centre, View east from Wealdstone Square
Harrow Civic Centre, Entrance Sketch
Harrow Civic Centre, Entrance Sketch

In a prominent high street location in Wealdstone, this scheme aims to marry public and civic spaces to promote Harrow Council’s values of community and civic inclusivity.

The proposal forms the centrepiece of LB Harrow’s £1.75bn town centre regeneration strategy and is considered with a wider set of linked sites including our residential scheme, Byron Park.

The design process involved extensive public consultation with the local community. Over the course of the design public workshops were held where members of the public were invited to respond to a number of questions. The resulting scheme is born from aspirations of both client and community, reinstating civic pride of place to central Harrow.

Harrow Civic Centre, Site Massing Model
Harrow Civic Centre, Site Massing Model
Harrow Civic Centre, Public Consultation & Engagement
Harrow Civic Centre
Harrow Civic Centre, Public Consultation & Engagement
Harrow Civic Centre
Harrow Civic Centre, Ground Floor Cafe Interior
Harrow Civic Centre, Ground Floor Cafe Interior

The strategic relocation of the civic centre will bring around 1000 council workers back onto the high street, stimulating the local high street economy and public realm improvements. In addition to providing public services and an inviting café on the ground floor, later phases of the civic masterplan will deliver around 100 dwellings and a replacement Gurdwara on-site, further integrating the civic campus into the community of Harrow.

The site currently connects poorly to the surrounding streets with little active frontages. The reorganisation of the site will reconnect the high street to Peel Road leading to Byron Park in the east, while public realm improvements will provide new pedestrian and cycle connections to the wider area. Main entrances along pedestrian routes will create an active frontage and reinforce the council values of openness and inclusivity. Considered public realm and landscaping further reinforce these values, with inviting spaces to sit and pause around the site.

Harrow Civic Centre, Planometric Base
Harrow Civic Centre, Planometric Base
Harrow Civic Centre, Harrow Highstreet perspective sketch
Harrow Civic Centre, Harrow Highstreet perspective sketch

It’s challenging to make such a scheme work so efficiently on a tight site, with a tighter budget, and keep quality high – we are excited to see our new centre evolve.

Tobias Govert, Head of Regeneration and Design, LB Harrow
Harrow Civic Centre, elevation
Harrow Civic Centre, elevation
Harrow Civic Centre, BIM model
Harrow Civic Centre, BIM model

Harrow Council are committed to dynamic working practices that will improve the delivery of integrated public services and benefit employee wellbeing. The development will deliver five floors of flexible, open plan workspace to serve the current and future requirements of Harrow Council. The plan deliberately allows for sub-division of floorplates, providing the Council with flexibility over use and tenure to maximise long-term return.

Harrow Civic Centre, Interior Chamber
Harrow Civic Centre, Interior Chamber
Harrow New Civic - View from Peel Road at the road crossing with George Gange Way, looking west, to the building's south entrance and the High Street beyond
View from Peel Road at the road crossing with George Gange Way, looking west, to the building’s south entrance and the High Street beyond

Further information

Data

Location
Wealdstone, Harrow
Project type
Workplace and learning, Public and civic
Budget
£52m
Status
In progress
Floor area
11000m2

Credits

Client
London Borough of Harrow
Gort Scott
Jay Gort, Fiona Scott, Alan Worn, Paul Wild, Fraser Leach-Smith, Sarah Cook
Collaborators
Allies and Morrison (collaborative architect), We Made That (public realm), Daisy Froud (engagement), Peter Brett Associates (structural engineer), Peter Brett Associates (M&E), Graham Harrington (planning consultant), Faithful & Gould (QS), Picture Plane (visulisations)

Related Projects

The Magistrates

The building's main elevation with a new neon sign, facing onto a lawn.

Central Parade (Phase 1)

View of the bakery and café with shop fronts in the distance.

High Streets Adaptive Strategies

Cover of the Mayor of London's guidance publication "High Streets & Town Centres – Adaptive Strategies".