Pudding Mill Lane

Mixed-use district forming a part of Stratford’s Olympic legacy

Pudding Mill Lane Square
Pudding Mill Lane, City Scale
City scale masterplan
Pudding Mill Lane, City Scale
City scale masterplan

Located on the southern fringe of the LLDC’s masterplan for Stratford, this scheme forms a key piece in the Olympic legacy jigsaw. Pudding Mill Lane will be a thriving, new local centre around an overground rail station delivering c.900 homes and 36,000sqm of employment space.

The new neighbourhood will deliver 40% affordable housing, split between a mix of London Affordable Rent, London Living Rent and Shared Ownership.

Industrial past

The Lee Valley is a historic stretch of fragmented islands, once populated with industrial buildings. While the industry is long gone, significant infrastructure remains. This fragmented the urban fabric and left an archipelago of severed neighbourhoods around Stratford High Street. The masterplan seeks to stitch these neighbourhoods back together, creating a coherent urban grain and scale where none exists – and which, alongside new streets, spaces and typologies, creates a recognisable part of the city.

Pudding Mill Lane - Great Eastern Railway
Great eastern railway
Pudding Mill Lane - Great Eastern Railway
Great eastern railway

The masterplan draws out a local identity. This has been done through an exploration of historic uses, routes and spaces, alongside a detailed study of the existing riverine and post-industrial landscapes

A long and robust consultation process, have seen the involvement of key stakeholders, local businesses, community members and immediate neighbours. To balance out the misrepresentation of local young people, workshops with Legacy Youth Voice have been organised.

Overall, there was a strong emphasis on three core ambitions, firstly the creation of high-quality public spaces, secondly, the optimisation of sites for delivery of highly efficient new homes and affordable housing, and finally to build on the characterful aspects of the local context.

New spaces are designed to merge with the surrounding neighbourhood. Areas near to the train station signal arrival and create identity, while the public realm and courtyards provide space for community and leisure activities.

The masterplan builds on the existing green and blue networks to create an integrated riverside route and parks, that draw on the wilful landscapes along Waterworks River, and the self-seeded planting along City Mill River.

The Pudding Mill local centre will establish a focus of new shops, workspace and community facilities and a point of connection between Stratford High Street and Pudding Mill Lane DLR Station. A new network of pedestrian and cycling routes will improved connectivity between the River Lea and Stratford.

Gort Scott and 5th Studio work in a highly collaborative and complementary way, each bringing a distinct and unique set of skills to a very complex project, establishing a strong- place led response. The team balanced a range of site constraints and commercial pressures to create a thoughtful, robust and contextual strategic urban framework for our site at Pudding Mill Lane.

Carla Smyth - Design Principal, Development Directorate, London Legacy Development Corporation
Pudding Mill Lane - Neighbourhood Square
Pudding Mill Lane - East West Street
Neighbourhood Square and East West Street
Pudding Mill Lane - Neighbourhood Square
Neighbourhood Square
Pudding Mill Lane - East West Street
East West Street

The site’s riverside position is an ecological and visual asset. This will be reinforced through new planting, and the creation of improved pedestrian connections, that are easy to navigate and accessible for all. New clear linkages to key destinations such as Stratford High Street will sit alongside open squares and moments for respite.

Pudding Mill Lane - Bow Back Riverside

Further information

Data

Location
Stratford, London
Project type
Urban design, Homes and mixed-use
Status
In progress
Floor area
30000m2

Credits

Client
LLDC
Gort Scott Team
Jay Gort, Fiona Scott, Alan Worn, Joe Crawford
Consultants
5th Studio (collaborative architect), ZCD, Gardiner & Theobald, PBA Stantec, Max Fordham, JCLA, Plan A, Ecology Consultancy, BuroHappold

Related Projects

Thamesmead, Lesnes Estate

Quiet streets in the Eastern Quarter with planting and play

Southall Tower

Southall Tower - Bay Study at Night

Gainsford Road

Looking up at the building frontage from the footway.