Refurbishment of Royal Arsenal Gatehouse

Won through invited competition in November 2021, Gort Scott are developing proposals for the Royal Borough of Greenwich to adapt, refurbish, and remodel the ground floor of Grade 2 listed Royal Arsenal Gatehouse, Woolwich. Following successful collaboration in the design of Three Mills Studios we are working in collaboration with Momentum, OR Consulting and Appleyard & Trew. The project is being delivered as a part of wider proposals with LDA, Studio Weave and Turner Works, funded by the Future High Streets Fund and the Department for Levelling Up, Housing & Communities, which will see the centre of Woolwich entirely transformed.

The priority for this project will be sensitive restoration of original features and refurbishment of the historic fabric of the building, which will also improve its environmental performance. New additions will be made to the east and west of the building to address untidy remnants from when the building was severed from the Arsenal’s corpus during the building of the Plumstead Road.

These new elements will reference the historic architecture of the Arsenal and provide new public faces to adjacent spaces with interventions across the ground floor which will improve the building’s relationship to the surrounding context and introduce publicly accessible functions.

Overall integration with the wider public realm will establish links through to the new Elizabeth Line station, improving the connection between the Royal Arsenal site and Woolwich town centre.