House for Two Artists

A finely crafted family home

Design development sketches

This project for two artists and their young family involves the extension and refurbishment of an Edwardian house in West London. The house lies within the Queen’s Park Conservation Area, meaning that a sensitive and contextual design was needed whilst upgrading it to provide for contemporary family life.

Kitchen plan design options
Exploratory model

The ground floor areas of the existing house have been opened up towards the rear into an expanded kitchen dining room. The new family living space allows light and views to penetrate through the depth of the house. A top-lit library space helps to connect the front rooms of the house through the existing French windows, into a new side extension. Colour and materiality are important to the interior. Crisp, oak furniture and smooth bright colours meet existing stained or painted brickwork alongside bare, white and tiled walls. A polished concrete floor contributes to the durable but refined aesthetic.

Moments within the ground floor of the house
Kitchen
Kitchen
Sections through the house
Kitchen table
Kitchen table
Table sketch
Table sketch
Upstairs refurbished bedroom

Upstairs, a new double bed-shelf with integrated storage and steel ladder makes the most of a small bedroom for a child, increasing its volume by opening up into the roof space.

Externally, our addition sits flush with the rear of the house. New construction meets the existing with a crisp line, indicated by charcoal-dyed bricks to contrast with the historic stock brick façade. The dark bricks are punctuated by elements that connect the new kitchen dining room to the garden. Tall, generous glazed doors open from the kitchen and a hanging, frameless bay window with interior surfaces lined in oak provides a sunny nook to be enjoyed all year round.

Exterior view of extension

Further information

Data

Location
Kilburn, London
Project type
Private houses
Status
Completed 2012

Credits

Team
Fiona Scott, Jay Gort, Gareth Puttock
Contractor
Better Construction
Collaborators
Constructure (structural engineer), Maxwell + Pinborough (joiner), Angus Leadley-Brown (photographer)

Related Projects

Lantern House

Lantern House, Internal View Towards Garden

The Rock

View of dense tall trees and elevation of the house arranged around a rocky outcrop.

Seafield House