Nine Elms Park

A new urban neighbourhood with a linear park at its heart

Nine Elms Park, Ground Floor Facade Study

Nine Elms Park is a mixed-use development with market-sale and affordable apartments above ground-floor retail units and community spaces within the rapidly emerging Central London setting of the new American Embassy.

Working alongside architects Allies and Morrison and Morris+Company, we are designing two buildings providing 207 homes within larger urban blocks.





The blocks comprise a family of buildings framing the Linear Park – a unique urban parkland stretching from Vauxhall in the east to Battersea in the west. As a green lung, the park will provide flood resilience, breathing space for recreation, and a key route through the heart of Nine Elms.

Street elevations with a height of up to 15 storeys are considered as tripartite compositions with a base, middle and top defined using a variety of façade treatments evoking the area’s industrial heritage. Although predominantly brick, adjacent buildings are given distinct identities through the use of different colours, articulation, and artful misalignments. Precast concrete features add lightness, depth, and definition.

Designed from the inside out, the form of our buildings express apartment layouts optimised for daylighting, orientation, use, and furniture arrangements. For instance, the prominent corner building at Two Nine Elms Park features a rhythmic, repeating zigzag profile on intermediate floors. Their apexes feature corner bay windows offering views of the River Thames, with recessed balconies in between providing sheltered external spaces accessed from both the living area and bedroom of each apartment.

In an area that is undergoing dramatic renewal, our designs aim for a timeless synthesis of form and function, from the scale of a city to that of an individual home.

Nine Elms Park, Facade Study

Further information

Data

Location
Nine Elms, London
Project type
Urban design, Homes and mixed-use
Status
In progress
Floor area
22250m2

Credits

Client
Royal Mail Group
Gort Scott Team
Fiona Scott, Jay Gort, Chris Neve, Francesca White
Collaborators
Allies and Morrison (collaborative architect), Morris+Company (collaborative architect), M3 (development manager), DP9 (planning), Tavernor Consultancy (townscape and heritage) AECOM (QS), Heyne Tillett Steel (structures and civils), Arup (façades) Sweco (building services and fire), Waterman (environment and infrastructure) Camlins (landscape), Sandy Brown (acoustics) David Bonnett Associates (access), Steer (transport), ORSA (CDM Principal Designer) GIA(daylight sunlight), Miller Hare (verified views), Savills (estate agents), RWDI (wind)

Related Projects

Pudding Mill Lane

Pudding Mill Lane Square

Southall Tower

Southall Tower - Bay Study at Night

Gainsford Road

Looking up at the building frontage from the footway.